24 ώρες

365 ημέρες

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ρέμα της Πικροδάφνης: το τελευταίο της Αττικής!

Ρέμα της Πικροδάφνης: το τελευταίο της Αττικής!

Το τελευταίο ρέμα της Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή, είναι το ρέμα της Πικροδάφνης. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι στο λεκανοπέδιο της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό. Διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού. Κατηφορίζει διασχίζοντας τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Στη συνέχεια, εισέρχεται στον Άγιο Δημήτριο καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου, στη Μαρίνα Αλίμου.

Το ρέμα της Πικροδάφνης
Το ρέμα της Πικροδάφνης

Το ρέμα της Πικροδάφνης στο μεγαλύτερό του μέρος έχει διατηρήσει τον αρχικό του ρου και βλάστηση. Αποτελεί κάθε χρόνο καταφύγιο για πολλά αποδημητικά πουλιά καθώς διαθέτει νερό και το καλοκαίρι. Ενώ στην περιοχή της Ηλιούπολης οι όχθες του ποταμού έχουν διατηρηθεί σχηματίζοντας ένα πάρκο με το ποτάμι να ρέει σε πέτρινη κοίτη, δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο και στο Μπραχάμι. Εκεί είναι εγκαταλελειμμένο και ρέει ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλα κτίρια ενώ μεγάλο μέρος του έχει μπαζωθεί. Έτσι, έχει υποβαθμιστεί με σκουπίδια και μπάζα στις όχθες του ενώ μέσα στο ποτάμι καταλήγουν και λύματα από σπίτια τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης μέσω παράνομων συνδέσεων με αγωγούς όμβριων υδάτων. Πρόκειται λοιπόν για μία όαση εμφανώς κακοποιημένη από το ανθρώπινο χέρι!

Η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ

Το 2012, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη μελέτη της οικολογικής του κατάστασης με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα ανέλαβε τότε το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΕΛΚΕΘΕ). Έκτοτε, καταγράφηκαν εκατοντάδες είδη πουλιών, θηλαστικά, ερπετά, πλούσια σε έντομα πανίδα αλλά και οι κύριες πηγές ρύπανσής του. Ωστόσο, ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια η στάση αρκετών πολιτών που συμμετέχουν σε δράσεις για τη διάσωσή του. Διοργανώνονται ημερίδες για τον καθαρισμό του χωρίς μηχανήματα. Επιπλέον, αν και στα σχέδια της Περιφέρειας εντασσόταν περαιτέρω εγκιβωτισμός του, μετά από ενστάσεις του δήμου η Περιφέρεια πλέον επανεξετάζει το θέμα.

Πρόσφατα, μια ομάδα εξερευνητών κατά τη διάρκεια οδοιπορικού – αυτοψίας που πραγματοποίησαν στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος, βρέθηκαν σε μια αναπάντεχη και περίεργη έκπληξη. Συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε έναν τοίχο χτισμένο από τσιμεντόλιθους. Έναν τοίχο που, αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί, κλείνει τον δρόμο στα νερά που κατεβάζει το φαράγγι του Καρέα, ένα από τα σημεία γέννησης της Πικροδάφνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος πλημμύρας σε περίπτωση έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης.

Τα προβλήματα για το ρέμα της Πικροδάφνης

Διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο τμήμα του έχει χτιστεί και μετατραπεί σε κλειστό οχετό, που περνάει κάτω από την πόλη μεταφέροντας τα νερά της βροχής από τον Υμηττό στη θάλασσα. Να σημειώσουμε εδώ ότι εξαιτίας του μπαζώματος αυτού, πριν από πολλά χρόνια στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης τα νερά παρέσυραν και έπνιξαν μια άτυχη γυναίκα. Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Ειδικότερα όμως οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου. Όταν δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, όταν έχει μπαζωθεί όπως- όπως το ρέμα και έχουν χτιστεί οικίες από πάνω υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Ακόμα και με μια ήπια βροχόπτωση κλαδιά, φύλλα δέντρων και σκουπίδια μεταφέρονται και συσσωρεύονται στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα πλημμύρων. Με λίγα λόγια, η τσιμεντοποίηση στην περιοχή, μετέτρεψε το ρέμα σε έναν μεγάλο αποχετευτικό αγωγό! Οι κίνδυνοι ατυχημάτων και πνιγμών δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι. Στην περιοχή μπορεί να υπάρξουν και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λιμνάζοντα νερά γίνονται έλη και τέλματα όπου προσελκύουν κουνούπια και είναι υπεύθυνα για πολλές μολυσματικές ασθένειες!

Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης εταιρείας αποφράξεων στην περιοχή είναι άκρως σημαντική. Επιβάλλεται όλοι οι κάτοικοι στο Μπραχάμι να συντηρούν και να καθαρίζουν τις αποχετεύσεις τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι ο κίνδυνος ασθενειών και ατυχημάτων μειώνεται κατά πολύ. Γιατί θα πρέπει να περιμένουν τη βροχή ή τον δυνατό αέρα; Ακόμα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που δέχεται πολλές κλήσεις σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες, δε δύναται να εξυπηρετήσει εγκαίρως αν λάβουμε υπ’ όψιν και τα μποτιλιαρίσματα που δημιουργούνται σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Αποφράξεις Άγιος Δημήτριος

Άγιος Δημήτριος
Άγιος Δημήτριος

Αν λοιπόν, είστε κάτοικος στο Μπραχάμι, φροντίστε σήμερα κιόλας για τη σωστή λειτουργία της αποχέτευσης του κτιρίου σας. Είστε πολύ τυχεροί διότι στην περιοχή δραστηριοποιείται η Νο 1 Εταιρεία Αποφράξεων. Η Αποφράξεις Άγιος Δημήτριος είναι η καλύτερη στο χώρο των αποφράξεων και αυτό αποδίδεται στην 40χρονη παρουσία και εμπειρία της και όχι μόνο. Ανανεώνει το στόλο που διαθέτει κάθε χρόνο και χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μηχανήματα.

Το προσωπικό της, άρτια εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο είναι πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει ολόκληρο το 24ωρο και να λύσει κάθε πρόβλημα βουλωμένης αποχέτευσης με πλήρη επιτυχία! Η Αποφραξεις Αγιος Δημητριος εξυπηρετούν 7 ημέρες την εβδομάδα, Κυριακές και αργίες, κάθε χώρο, οικιακό, δημοτικό ή επαγγελματικό.
Καλέστε σήμερα στο τηλεφωνικό της κέντρο και σε 15 λεπτά θα βρίσκεται στο χώρο σας. Προγραμματίστε μία 1η επιθεώρηση των αποχετευτικών σας αγωγών με κάμερα όπου θα γίνει καταγραφή των πιθανών βλαβών και εν συνεχεία η επισκευή τους. Αποφράξεις Άγιος Δημήτριος για μια καλύτερη και πιο πράσινη πόλη!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.